Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Κωνσταντινούπολη


Η γεωγραφίκή θέση της Κωνσταντινούπολης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξέληξή της σαν μια μητρόπολη του κόσμου. Είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει κτισθεί πάνω σε δυο υπείρους. Η πόλη αποτελείται από τρία τμήματα. Το τμήμα που ονομάζεται "Ιστορική Χερσόνησος" στην ευρωπαϊκή πλευρά, νότια του Κεράτιου κόλπου, το τμήμα της περιοχής Γαλατά που βρίσκεται στα βόρια του Κεράτιου και το τμήμα της Νέας Πόλης στην ασιατική πλευρά.



Η ευρωπαϊκή πλευρά είναι το εμπορικό κέντρο, ενώ στην ασιατική πλευρά υπάρχουν κατά πλείστον κατοικίες. Η Κωνστ/πολη ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και είναι κτισμένη πάνω στα στενά του βοσπόρου που ενώνουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο Κεράτιος κόλπος , με 7 χλμ μήκος, χωρίζει στα δυο την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Λόγω της θέσεως που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, απέκτησε μεγάλη γεωπολιτική σημασία και γι' αυτό τα κράτη που αποσκοπούσαν να κυριεύσουν τις δυο υπείρους προσπαθούσαν πρώτα να κατακτήσουν την Πόλη. Σήμερα συνεχίζει ακόμα να είναι οικονομικό και πολιτικό κέντρο για τα βαλκανικά κράτοι, για τα κράτοι της Μέσης Ανατολής, για την Ρωσία και για τα Τουρκικά κράτοι της κεντρικής Ασίας. Η Κωνστ/πολη, και γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι από τις πιο μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της ονομάστηκε Βυζάντιο προς τιμήν του ιδρυτού της, τον Βύζαντα. Επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μετά τις εργασίες ανοικοδόμησής της υπό του αυτοκράτορα Μέγα Κωνστ/νου, ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη. Μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους, όμως, ονομάζεται Ιστανμπούλ.

Η Πόλη είναι κτισμένη πάνω σε μια έκταση 7.500 τετρ. χλμ. με 150 χλμ μήκος και 50 χλμ πλάτος. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 18 εκατομμύρια, αλλά λόγο τον συνεχών μεταναστεύσεων και των πολλών παιδιών που κάνει κάθε οικογένεια, αυξάνεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 500.000 άτομα. Στην ανατολική και δυτική πλευρά της πόλης κάθε χρόνο προσθέτονται 1.000 δρόμοι. Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης είναι γύρω στο 5% ετησίως και κάθε 12 χρόνια ο πληθυσμός της διπλασιάζεται. Τα 20% του γενικού πληθυσμού της Τουρκίας κατοικεί στην Κωνστ/πολη. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Πόλη πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες. Τα αρχαιολογικά πλούτη της Πόλης ισοδυναμούν στα μισά όλης της Τουρκίας.

Η Κωνστ/πολη σήμερα είναι ένα χαρμάνι πολιτισμών και θρησκειών που δημιουργήθηκε από τους διάφορους κατακτητές που πέρασαν από αυτήν. Το ήπιο κλίμα της, η πλούσια κουζίνα της, η ζωντανή νυκτερινή ζωή της και η ευγένεια του λαού που κατοικεί εκεί την έκαναν έναν από τους πιο γνωστούε τουριστικούς προορισμούς.

Τα πρώτα ευρήματα κατοικισμού στην περιοχή ανακαλύφθηκαν στην ασιατική πλευρά στην Χαλκιδόνα (Φικίρτεπε), δίπλα στο κιόσκι Μουράτ Εφέντι. Οι ανασκαφές διεξύχθησαν το 1952-54 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Κουρτ Μπιτέλ (Kurt Bittel) και τα ευρήματα χρονολογούνται πιο παλιά και από την Τροία, δηλαδή στην 4η προ χρηστιανική χιλιετηρίδα. Άλλα ευρήματα, πάλι στην ασιατική πλευρά ανήκουν στην νεολιθική εποχή. Τα ευρήματα κατοικισμού στην περιοχή του ανακτόρου Τοπ Καπί ανήκουν στη Χαλκολιθική εποχή. Γύρω στα 660 π.Χ. οι Μεγαρείς υπό τον Βύζαντα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σαράιμπουρνου στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης όπου σήμερα βρίσκεται το ανάκτορο ΤοπΚαπί. Η πόλη αναπτύχθηκε και πλούτισε ταχύτατα χάρη του φυσικού λιμανιού της που ήταν κατάλληλο για εμπόριο και βρίσκονταν σε καταπληκτική γεωγραφική θέση.

Το 513 π.Χ. υποκύπτει στους Πέρσες, το 407 π.Χ. την καταλαμβάνουν οι Αθηναίοι και το 405 π.Χ. οι Σπαρτιάτες. Το 227 π.Χ. οι Γαλάτε που ήρθαν από την Ευρώπη, εγκαταστάθηκαν στην ασιατική πλευρά της πόλης. Το 146 π.Χ. υπεγράφη στρατιωτική συμφωνία με τους Ρωμαίους για την άμυνα της πόλης. Το 196 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Σεπτήμου Σεβήρου, περιήλθε στα χέρια των Ρωμαίων. Το 330 ο Μ. Κωνσταντίνος ανοικοδόμησε την πόλη και την ονόμασε πρώτα Νέα Ρώμη και έπειτα Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ η πόλη οχυρώθηκε με ευρύτερα τείχη.
Αρχές του 5ου αιώνα η Δυτική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διαλύθηκε αλλά η Ανατολική  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισε την ανάπτυξή της ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εκείναι την εποχή κτίσθηκαν και τα τείχη που σώζονται μέχρι σήμερα, τα οποία αποτελούνται από τρεις σειρές κι είναι φτιαγμένα κατά μήκος της θάλασσας του μαρμαρά και Βοσπόρου ανατολικά, αλλά και μια σειρά από τείχη από το βόρειο εώς το νότιο άκρο της, στην δυτική πλευρά της πόλης.

Οι άραβες μεταξύ των ετών 666 και 870 πολιόρκησαν την πόλη 8 φορές αλλά απέτυχαν σε όλες. Το 1096 η α' σταυροφορία πέρασε από την πόλη. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι Γενοβέζοι και οι Βενετσιάνοι κυρίως στην περιοχή Γαλατά κυριάρχησαν στην εμπορική ζωή της πόλης. Το 1204 οι Λατίνοι της δ' σταυροφορίας κυριάρχησαν και λεηλάτησαν την πόλη. Τόσο μεγάλη λεηλασία και καταστροφές δεν έχει ζήσει η πόλη στην ιστορία της. Το 1261 η Κωνστ/πολη επανακτάται από τους Παλαιολόγους. Στα τέλη του 14ου αιώνα οι Οθωμανοί άρχισαν να πολιορκούν την πόλη. Το 1390 με τον Μπαγιεζήτ Α'. Το 1422 ο Μουράτ ο Β'. Και το 1453 τα στρατεύματα του σουλτάνου Μεχμέτ Β', ο οποίος τελικά ολοκληρώνη την πόρθηση της Πόλης. Η πόλη ονομάζεται Ιστανμπούλ και γίνεται η τρίτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Η πόλη από τότε έγινε το κέντρο του ισλανικού κόσμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Next previous home
Related Posts with Thumbnails